Esszencia

Attila egy építőipari cégcsoport egyik magyar leányvállalatának megbecsült szakértő munkatársa volt és az ügyvezető őt szemelte ki utódjaként, a leányvállalat élére. Engem ért a megtiszteltetés, hogy Attila kísérője legyek a vezetővé válás útján. Attila alig pár hónap után, a folyamatunk félidejében már a cég élére került és sikerrel vette az akadályt. Legnagyobb fejlődéseként arra tekint, hogy megtanult többet kérdezni és kevesebbet beszélni, megtanult pozitív visszajelzéseket adni, és hogy már tanulja könnyű kézzel fogni a kormányt, rugalmasságot gyakorolni a műszaki előírások merev keretei között. Ami pedig engem a leginkább lenyűgöz, az a tudatosság és elszántság, amivel Attila mindezt ilyen gyorsan megvalósította.

Ahonnan indultunk

A kezdetek

Attila egy építőipari cégcsoport egyik magyar leányvállalatának megbecsült munkatársa volt és az ügyvezető őt szemelte ki utódjaként, a leányvállalat élére.

A jóképű harmincas férfi született elemző, aki rajong a szakmájáért, otthonosan mozog a műszaki előírások útvesztőjében, a merev keretek között, de annál nagyobb kihívás számára a rugalmasság. Szeret elmerülni a részletekben, szereti ő maga megkeresni a megoldást és szívesen osztja meg a tudását másokkal is, de annál nagyobb kihívást jelent számára, hogy kérdéseket tegyen fel és másokat támogasson a megoldáskeresésben.

A folyamat célja

Vízió

A cég ügyvezetője azzal bízott meg, hogy segítsek felkészíteni Attilát a vezetői szerepre.

Amikor a folyamat kezdetén arról kérdeztem őt, milyen vezető szeretne lenni, azt mondta olyan,

  • aki engedni tud a perfekcionizmusból és a szögletességből, és nyit a rugalmasság felé, a megoldáskereséssel a fókuszban;
  • aki tud a "big picture"-re koncentrálni ahelyett, hogy elveszne a részletekben. Ennek a része az is, hogy fókuszált kérdéseket tesz fel;
  • aki tud nemet mondani, határokat kijelölni;
  • aki tud visszajelzéseket adni;
  • aki ismeri és tudatosan használja erőforrásait, képességeit és azokat figyelembe véve alakítja a folyamatokat, a kommunikációt.

Ahová jutottunk

Röviden, Attila teljes mindset változáson esett át. A magáról alkotott képe 180 fokos fordulatot vett, a lehető legpozitívabb irányban.

Attila három területet emelt ki, ahol a legnagyobb fejlődést érte el:

Több kérdés, kevesebb beszéd

Attila megtanult többet kérdezni (korábban a beszélgetéseinek 70%-át tette ki a beszéd, és mindössze 30%-át a kérdezés, ami mostanra megfordult). Bár ez egy nagyon tudatos gyakorlásként indult, a tudatos kérdezéssel Attila mostanra sokkal nyitottabb és kíváncsibb is lett. Ez is hozzájárult ahhoz, hogy a feladatokról egyre inkább az emberekre került a fókusza. Fontos lépés volt ez a megbecsült szakértő munkatársból elismert vezetővé válás útján.

És a kevesebb beszéd egyben azt is jelenti, hogy Attila nagyobb bizalmat és felelősséget ad az alkalmazottainak és a partnereinek is, és kérdésekkel és visszajelzésekkel támogatja őket az önálló problémamegoldásban ahelyett, hogy mindent elmondana töviről hegyire, újra és újra. A több kérdezés mellett fontos szerepet játszik ebben a felelősségek egyértelmű kijelölése is.

Attila szavaival: “Nem az van, hogy miénk a felelősség és húzzuk magunk után a partnereket, hanem hogy mi vagyunk a serpák, kísérjük őket, de ők másszák meg a hegyet, ők oldják meg a feladatokat. Ez a határok újra-kijelölésének köszönhető, a felelősségi körök tisztázásának, valamint annak, hogy beszéd helyett inkább kérdezek.”

Attila nem csak többet kérdez, hanem fókuszáltabban is, aminek eredményeként észrevehetően lerövidültek a megbeszélések.

Visszajelzések

Attila mostanra minden megbeszélést pozitív visszajelzésekkel kezd, amire tudatosan felkészül a megbeszélések előtt. Konkrét, megfigyeléseken alapuló visszajelzéseket ad. Ez sokakat meglepetésként ér, de sokan büszkén fogadják a megerősítéseket és örömmel csinálnak többet abból, amire pozitív visszajelzést kaptak. És ez láthatóan jó hatással van az Attila, illetve az általa képviselt cég iránti bizalomra is.

Könnyű kézzel fogni a kormányt

Attila elmondása szerint még tanulja "könnyű kézzel fogni a kormányt", azaz, hogy ne feszüljön rá a dolgokra feleslegesen, hanem rugalmas tudjon lenni a szigorú műszaki előírások és a partnerekkel kötött megállapodások keretei között. Ennek része a határok egyértelmű kijelölése és a cégnek és partnereinek egyaránt előnyös - “win-win” helyzetek keresése. Bár Attila óvatosan fogalmazott, kiemelve, hogy tanulja még a rugalmasságot, a merevségtől a rugalmasság felé ívelő 1-10-ig terjedő skálán jól látszik, milyen lenyűgöző fejlődést ért el a 9 hónap alatt: 2-ről 7-re jutott.

A fejlődés további területei

Attila alig pár hónap leforgása alatt magabiztos vezetővé vált, aki tisztában van az erőforrásaival és lehetőségeivel, csakúgy, mint a gyengeségeivel és korlátaival.

A szakértőből vezetővé való átalakulás jelzője, hogy a feladat- és humán-fókusz százalékos megoszlása 70%-30%-ról 40%-60%-ra változott a folyamatunk alatt.

Attila tudatosságát, elkötelezettségét és elszántságát jelzi, hogy alig pár hónappal a folyamatunk kezdete után fél évre előre beírta a naptárba a saját magával való találkozásra, önreflexióra szánt időt.

Hogyan jelent meg a változás egy konkrét helyzetben, ahogy arra Attila visszaemlékezik:

Tavasszal árakat emeltünk és ezt sok partnerünk felháborodva fogadta és nekünk esett. Mit tettem volna régen? Jó sokat idegeskedtem volna rajta teljesen feleslegesen és jóval erőszakosabb lettem volna a partnerekkel. Valószínűleg meg sem próbáltam volna alternatívákat kínálni.

Mit tettem most? Elővettem egy kis kártyát a Csillával közösen készített arzenálunkból, ami emlékeztetett arra, hogy amire nem tudok hatással lenni, azt próbáljam inkább elengedni. És persze ott volt a figyelmem azon is, hogy beszéd helyett inkább kérdezzek. Rengeteg kérdést tettem fel a partnereinknek arról, hogy hány ügyfelük van, hány árajánlatot adtak, milyen projekten jelenthet gondot az áremelés és pontosan kinek, stb. És ebből egyrészt érezték, hogy fontosak nekünk, másrészt a kérdések nekik is segítettek rálátni, hogy sok esetben nem is olyan nagy a probléma, mint amilyennek elsőre tűnt.

Attila így tekint vissza az elért eredményre:

“Helyzetek mindig vannak, most sem rózsaszín felhőn úszunk előre, hasonló problémák kerülnek elő, de úgy érzem, hogy a stressz szint és a beszélgetések minősége egészen más szintre került.”

3500 +

óra Coaching ülés

1300 +

óra Innermetrix senior tanácsadói tapasztalat

13+

év Coaching, vezetőfejlesztés tapasztalat

16+

év vezetői tapasztalat

Hogyan éltem meg én a folyamatot?

Attilával nagyon kellemes beszélgetéseink voltak. Csodálatos élmény volt a szemtanúja lenni az átalakulásának, látni, ahogy a született elemző fókusza a műszaki tartalomról egyre inkább átkerül az emberekre, és a kiváló szakemberből egy érzékeny, figyelmes és tudatos vezető születik, aki “könnyű kézzel tudja fogni a kormányt.” Ennek az érzékenységnek és figyelmességnek egyik megnyilvánulása volt egy szívemnek kedves momentum, amikor nőnapon egy gyönyörű orchideával lepett meg.

Ami teljesen lenyűgözött, hogy Attila milyen gyorsan tudta megtenni ezt a hatalmas utat. Az élet úgy hozta, hogy a kb. 9 hónapos folyamatunk félidejében - jó pár hónappal a tervezett időpont előtt - már át kellett vennie a cég vezetését. És szinte azonnal felnőtt a feladathoz. Mára pedig a cégen belül és nemzetközi szinten is nagy elismerésnek örvendő vezető.

Munkám során számos szakembert kísértem a vezetővé válás útján. Én úgy látom, általában háromféleképpen reagálhatnak az emberek, amikor felkérik őket a vezetői szerepre: vannak, akik élnek a lehetőséggel, de nem igazán értik mi történik, talán nem is mernek azonosulni az új szereppel és csak lassan fejlődgetnek; vannak, akik élnek a lehetőséggel és pozitívan állnak hozzá, határozottan elindulnak a fejlődés útján, és vannak, akik egyszerűen berobbannak. Attila ezutóbbi csoportba tartozik és végtelenül hálás vagyok azért, hogy ennek a berobbanásnak én is a részese lehettem.

Visszajelzés a közös munkánkról

Csillával a közös munka nagy élmény volt. Elsősorban a személyisége, a kedvessége, kíváncsisága és a nyitottsága miatt. Rendkívül nehéz lehet különböző területekről érkező emberek specifikus problémáira úgy megoldást adni, hogy a területet mélyen nincsen idő megismerni. Ennek ellenére mindig tökéletes kérdéseket tett fel és visszajelzéseket tudott adni minden helyzetre, úgy hogy közben nem helyetted alkotta meg a megoldást. Bárkinek, aki a karrierjében, szakmai élethelyzetben bármilyen jellegű segítséget szeretne merem ajánlani, ugyanis nagyon rövid idő alatt fog érezhető eredményeket elérni.


A kedvenc pillanatom a saját erősségeim felmérése volt és óriási energiát adott, hogy összegyűjtsem azokat a dolgokat, amelyekre büszke vagyok. Ezek ráébresztettek arra, hogy mennyi mindent tudok hasznosítani a fejlesztendő területeken is.

A folyamat befejezése óta fókuszáltabban azokkal a területekkel foglalkozom, ahol erősségeimet kihasználva kiváló eredményeket tudok másokkal közös munkával elérni. Ezért több cégen belüli nemzetközi folyamatba is sikerült bekapcsolódnom és egy multinacionális csapat tagjaként segítem a régiónk több országból álló területének növekedését.

Korábbi ügyfeleim:

Legyél a vendégem egy ingyenes önismereti utazásra

Letölthető anyag

Iratkozz fel a levelezési listámra, hogy egy letölthető célmeghatározó anyaggal segíthesselek!

Köszönöm, hogy feliratkoztál! Figyeld az email fiókod!

Beszélgessünk!

Ha még nem jártál nálam, egyeztessünk egy időpontot!

Az első alkalommal ismerkedünk, beszélgetünk. Te elmondod, miért és miben keresel segítséget, én elmondom, mit kell tudnod a coachingról/ folyamatról és hogyan tudok segíteni. A beszélgetés alatt mindketten érzékeljük a kettőnk közt kialakuló teret, szimpátiát, és ha létrejön a kémia, szerződünk egy konzultációs folyamatra.

Egyeztessünk időpontot